
Veggie Protein baton z guacamole
Guacamole (salsa) meksykański sos przyrządzany na bazie awokado można sporządzać na kilka sposobów. Zwykle spożywa się go z plackami tortilla, pasuje do wielu przystawek. Proponujemy go połączyć z Veggie Protein batonikiem z nasion i warzyw veggie mix. Pychota !
Awokado łączy w sobie ważne dla zdrowia mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 z naturalną witaminą E.
Batonik Veggie Protein to źródło białka z roślin zapewniających harmonijny rozwój, węglowodanów złożonych dających niezbędną energię i błonnika wspomagającego przemianę materii.
Składniki:
- 1-2 dojrzałe awokado
- 1 pomidor (bez skórki, pokrojony w drobną kostkę)
- kawałek cebuli (też pokrojony w drobną kostkę)
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (ewentualnie czosnek granulowany)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku, łyżka oliwy
- łyżka posiekanych listów kolendry lub natki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ przełożyć do miseczki i ugnieść widelcem. Dodać sok z cytryny, oliwę, czosnek, przyprawy, pomidora i cebulę, wszystko wymieszać i gotowe!
Smacznego !